Aanzeggen moet schriftelijk

Aanzeggen moet schriftelijk

Eindigt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Een werkgever moet de werknemer dan uiterlijk één maand voor het einde schriftelijk mededelen of hij deze wil verlengen of niet en zo ja, onder welke voorwaarden. Aanzeggen moet schriftelijk gebeuren volgens de wet.

Maar wat nu als de werkgever al mondeling heeft medegedeeld dat het contract wordt verlengd? Volgens de Hoge Raad is de wet duidelijk en is dit niet voldoende. Er geldt een schriftelijkheidsvereiste. Dat de werknemer geen schade heeft geleden doet niet ter zake.

Het schriftelijkheidsvereiste

Het schriftelijkheidsvereiste is dus een keiharde eis. De Hoge Raad heeft dit op 7 oktober 2022 bevestigd. Hier werd een beroep op de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid afgewezen. Aanzeggen moet schriftelijk!

De regeling van artikel 7:668 BW is van dwingend recht en beoogt de positie van een werknemer met een tijdelijk contract te versterken. Hij krijgt dan namelijk duidelijkheid of zijn contract wel of niet verlengd zal worden. De wetgever heeft volgens de Hoge Raad nadrukkelijk ervoor gekozen dat een werkgever die zijn plicht tot schriftelijk aanzegging niet naleeft, de aanzetvergoeding is verschuldigd.

Dat de werknemer langs andere weg duidelijk wordt of voortgezet wordt en dat de werknemer geen schade heeft geleden rechtvaardigt niet een beroep op de derogerende werking van de redelijkheid en billijkheid.

Moet een werkgever altijd aanzeggen?

In principe geldt de verplichting tot aanzeggen voor ieder tijdelijk contract. Er zijn twee uitzonderingen. Ten eerste als het einde van de arbeidsovereenkomst niet op een kalenderdatum is gesteld. Dan geldt de aanzegverplichting dus niet.

De tweede uitzondering betreft het geval dat het contract is aangegaan voor een periode korter dan zes maanden. Ook dan hoeft de werkgever niet aan te zeggen.

Sanctie: De aanzegvergoeding

Als u niet of niet correct aanzegt, dan bent u een vergoeding verschuldigd van maximaal één maandsalaris.

Dit bedrag wordt tijdsevenredig verminderd als u te laat aanzegt. Zegt u bijvoorbeeld één week van tevoren op, dan bent u drie weken loon verschuldigd als aanzegvergoeding.

Standaardbepaling in arbeidsovereenkomst

Het is wel mogelijk om alvast in de arbeidsovereenkomst een standaardbepaling op te nemen waarmee aangegeven wordt dat de arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet. Dan is tijdig en minimaal één maand tevoren, en schriftelijk aangezegd. De werknemer weet dan dat hij als het ware direct moet rondkijken naar een nieuwe baan.

Besluit u om toch de arbeidsovereenkomst te verlengen, dan moet u alsnog tijdig en schriftelijk aanzeggen dat de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet.

Conclusie

Vergeet niet: Aanzeggen moet schriftelijk. Zeg dus altijd minimaal een maand voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan of u wel of niet verlengt en onder welke voorwaarden.

Veel werkgevers vergeten dat zij ook aan moeten zeggen als het contract wordt verlengd. Ook dan moet schriftelijk aangegeven worden dat wordt verlengd en onder welke voorwaarden.

Tip: Neem voor de zekerheid een standaardbepaling op in de arbeidsovereenkomst. Let er wel op dat u dan alsnog schriftelijk aanzegt als u besluit het contract toch te verlengen.

Komt u er niet uit of bent u niet zeker van uw zaak? Raadpleeg een advocaat arbeidsrecht van MARVATO.

De volledige uitspraak leest u hier.


Wilt u meer informatie over de aanzegvergoeding of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Bel +31164687000 of mail info@marvato.nl. Heeft u een advocaat arbeidsrecht nodig? Raadpleeg onze medewerkers en bezoek onze arbeidsrechtpagina.

mr. M.A.A. (Marijn) van Tongeren